Den 21 mars 1923 hade August Abrahamsson Perlström så till den grad tröttnat på livet att han tog sig själv av daga genomatt hänga sig i logen i sitt torp, Kaskolet, i Grangärde finnmark.

Om de närmare orsakerna vet jag egentligen ingenting, men en del fakta och funderingar har jag noterat i den lilla berättelsen “Tragedin i Kaskolet”. (Eller borde det kanske heta Kaskolet, man skulle ju säga på Lövåsen på normal svenska.)

August, som var broder till min farfars far, Lås-Per d.y:s hustru Lovisa, hade nämligen en mycket olycksdrabbad barndom som resulterade i att han fick växa upp fader- och moderlös med moster Johanna hos de kloka gummorna “Lars-Stina” och “Stug-Lovisa” innan han tillsammans med en morbroder flyttade från finnmarkerna i Gåsborn till Kaskolet i Grangärde finnmark.

Ja, nog fick åtminstone jag många tankar och funderingar kring hans uppväxt och levnadsöde, när jag försökte följa hans liv utifrån de begränsade arkivdata jag lyckats få fram.

Du hittar berättelsen här Tragedin i Kaskolet. Det finns också en länk från hemsidan.