Svaren, för hustru Gun-Britts och mina förfäder, finns i de två nya applikationer som sonen, GIS-experten Per, gjort och lagt ut på hemsidan lagom till min födelsedag. (GIS = Geografiska InformationsSystem, d vs åskådliggörande i en karbild av all sorts information som har en geografisk anknytning).

I den ena av applikationerna kan man årtionde för årtionde på kartan se var människorna föddes, samtidigt som man i en sidovy kan se all möjlig statistik om dessa människor så som livslängd, ålder för första barnets födelse etc.

I kartbilden finns namnen angivna för personerna, som levde under det valda årtiondet. Varje namn är länkat till släktdatabasen. Hittar du en person i kartan som du vill veta mer om, så är det alltså bara att klicka på personen, så kommer du direkt till den personens ansedel i släktträden. Där kan du sedan läsa vad som finns inlagt och “klättra runt” på vanligt sätt.

I den andra applikationen kan man följa hur livslängd och ålder för första barn varierar över tiden. Genom att göra olika urval kan man göra jämförelser mellan t ex män och kvinnor, samtliga personer och de som överlevde barnaåren eller Gun-Britts och mina förfäder (Gun-Britts från jordbruksbygderna i Grangärde-Ludvika-Norrbärke, mina från östra Värmlands finnmarker).

I den här applikationen kan man också se hur långt man flyttat från födelseorten till dödsorten under olika tider.

Ja, det finns många fler intressanta jämförelser och reflexioner att göra!

Gå in och kolla!

Jag har kallat funktionerna “Var bodde de?” och “Livslängd, Föräldraskap, Flytt”.

Du hittar länkarna på hemsidans förstasida. www.torgnylaas.se

(Tyvärr är den andra applikationen ibland kinkig på operativsystem och web-läsare, men Windows 7 och Internet Explorer 9 verkar alltid fungera liksom Windows Vista och Firefox. Förhoppningsvis får du inga problem, men kommer det aldrig fram några diagram på skärmen fastän du bockat i dina val kan du försöka med en annan web-läsare. Firefox verkar säkrast.)