Var i går söndag på till Rämmen och deltog i en intressant rundvandring i den gamla bruksmiljön. Efteråt, i hembygds-/skolmuseet träffade jag bland andra en sympatisk äldre gentleman intresserad av bl a hembygd och orientering som t ex hade lagt upp en kulturstig vid Rämsbergs gruvor. Vi samtalade en stund innan vi kom på att vi nog borde vara släkt. Med hjälp av datorn kunde vi utreda frågan tillsammans med hans sonson. Det visade sig att hans farmor hette Johanna Nilsson, född Lönn. Hon var en två år äldre syster till min morfar, Janne Lönn, och denne man, Nils-Erik Nilsson var son till hennes äldste son, Fritz. Jag hade också nöjet att träffa två av hans sonsöner som också bevistade Rämmenaktiviteterna.

Nils-Erik är alltså tremänning med mig och mina kusiner på Lönn-sidan!

Enligt en av sonsönerna, Anders Nilsson, kände Anders far, Gunnar Nilsson kusin Gerhard (Gerre) Låås i Vansbro. Anders var själv aktiv i Veterantraktorklubben, som hade haft sin dag dagen innan, då över 100 veterantraktorer hade mött upp. Gunnars hustru, Anders mor, heter Kristina , född Sörbom, och är från Vansbro.

Ni, Vansbrosläktingar, kanske redan kände till allt detta, men för mig var det helt nytt.

F ö var det också trevligt att träffa Bygdegårdsföreningens ordförande och initiativtagaren till Rämmendagarna, Hans Bergkvis igen, liksom hans son August, som hörs i Upplands lokalradio mer eller mindre dagligen. Det var ju Hans som var vår kontaktman vid släktträffen förra året.