I tisdags var jag på en mycket intressant föredragskväll i Universitetshuset i Uppsala.

Två föredrag inom samma ämnesområde presenterades:

Peter Sjölund, släktforskare och Ulf Gyllensten, professor i molekylär genetik.

Peter S berättade på ett mycket pedagogiskt och underhållande sätt om hur modern genteknik kan komplettera traditionell släktforskning. Föredraget videofilmades och kan ses på adressen: http://media.medfarm.uu.se/play/kanal/45/video/3039

Gå in och kolla! Mycket intressant! Man behöver inga molekylärbiologiska förkunskaper för att förstå sammanhanget.

Ulf G redogjorde lika pedagogiskt och underhållande för den allra senaste genteknikens bidrag till kunskap om människans ursprung. En hel del tidigare “kunskap” har fått revideras. T ex har man nu kunnat visa att neandertalare och “vi”, homo sapiens, träffades och t o m fick fertil avkomma. Alla vi nu levande med europeiskt eller asiatiskt ursprung har nämligen 1-4 % neandertalgener i oss, i motsats till afrikanerna, som saknar neandertal-DNA.

Även detta föredrag videofilmades, men verkar inte ännu ha lagts ut. Förhoppningsvis kommer även det att göras tillgängligt.