Äntligen har jag så kommit till skott och gjort en ny uppdatering av släktträden på hemsidan. Det är ca ett halvår sedan förra gången. Ett halvår är en ganska lång tid, så även om jag själv inte varit så väldigt flitig med släktforskandet, så har ändå en hel del hänt: Databasen har fått ett tillskott av 4-500 nya personer och en hel del andra intressanta uppgifter, till stor del genom bidrag från andra personer:

1. Lisbeth Eliasson, som bidragit med info och bilder om Anders Jansson (1817-1896), den i Christophers-släkten i Djuprämmen ingifte bergsbruksidkaren och riksdagsmannen som levde nästan hela sitt liv med ett felaktigt födelsedatum. Anders J byggde det pampiga residenset Glittne i Nordmark och vilar nu med sin familj i en minst lika pampig familjegrav på Nordmarks kyrkogård. Hans far var den beryktade “Hjulsjögubben” om vilken det finns många skrönor.

2. Göran Olsson har bidragit med mängder av för mig nya uppgifter om relationerna mellan Älgsjö- och Sundsjöfinnarna, bl a att Lång-Christophers kompanjon och trätobroder, Mats Filipsson Haapainen (Älgsjö-Mattes, 1590-1664), var gift med en syster till honom.

3. Ragnar Stolpe har bidragit med uppgiften att bergsman Mats Svensson (1725-1791) med hustru Cajsa Larsdotter från Rämsberg skänkt högra ljuskronan i koret i Rämmens kyrka samt ett oblatfat i silver till invigningen av Rämmens kyrka 1787. Ragnar har också skickat ett foto av ljuskronan och ett av en karta över Svens ägor i Rämsberget.

Mats Svensson var Ragnars mm ff och min ff fm mf f.

4. Via Facebookgruppen “Släktforskning och lokalhistoria i Filipstads & Storfors kommuner” har Elisabeth Thorsell, Irene Södergran och Stig Lundström hjälpt mig spåra mm mm och mm mf Brita Jonsdotter (1755-1833) och Jonas Mattsson (f. 1766). Stig löste också mysteriet med Kocktjärn i såväl Gåsborn som Rämmen och Gustav Adolfs socknar. Gränsen mellan GA och Rämmen/Gåsborn går nämligen rakt genom tjärnen och det fanns bebyggelse på båda sidor. Kanske rodde mina anor över tjärnen för att träffas!

Gå in i släktträdet och sök upp respektive personer för att kolla närmare:

http://torgnylaas.se/Slakttavlor/Torgnys%20anor/laas-lonn-20121215/laas-lonn/index.htm

5. Tremänningen Nils-Erik Nilsson har också bidragit via sonsonen Anders med några personidentifieringar i fotogalleriet “Lönn-bilder”. Det gäller deltagare vid hans farmors kalas i Brindåsen.

6. Sedan Finnsam-mötet i höstas, nyblivne vännen Christer Gustafsson, har bidragit med släktskapet mellan Gun-Britt och några celebriteter såsom:

– Sångaren Jussi Björling (1911-1960)

– Aktrisen Nancy Olson (f. 1928 – OBS felstavad Olsen i databasen)

– Författaren Ray Bradbury (1920-2012)

– och “Rämskungen” Göran Olsson (1616-1696) OBS Rämen i Grangärde!

samt en hel mängd intressanta berättelser och uppgifter om dessa personer.

Gå in på Gun-Britts släktträd och sök upp personerna för att läsa mer.

http://torgnylaas.se/Slakttavlor/Gun-Britts%20anor/20121215/jak-pet/index.htm

(jag ber att få återkomma vid ett senare tillfälle för att redovisa hur släktskapen ser ut)