Den eminente finnmarksforskaren Jan-Erik Björk har i senaste numret av Finnmarken Förr och Nu en artikel “Kristoffer Jönssons familjekrets i Ljusnarsberg” där han vederlägger en del gamla “sanningar” om Lång-Christophers släktingar. Tack vare tillgång till en bättre bild av Ljusnarsbergs dombok från 1647 har Jan-Erik tydligt kunnat läsa att den “farbroder” som Arne Östman talat om inte heller var den “värbroder” (svåger) som J-E tidigare hävdat utan i själva verket en morbroder. Det gör nu inte Lång-Christophers härstamning och egna släktskapsförhållanden så mycket klarare. De är fortfarande lika dimmiga, men en direkt felaktighet har åtminstone kunnat rättas till.

I mitt släktträd på hemsidan finns fortfarande Arne Östmans felaktiga uppgifter, men jag har infört de nya uppgifterna i min egen släktdatabas (Disgen), så vid nästa uppdatering av hemsidan kommer det hela att rättas till.

F ö innehöll numret min egen artikel “Ett märkligt äktenskap” om familjerna Lönn och Scherp i Viklinten samt Christer Gustafssons artikel “Grottmasen – ett ovanligt levnadsöde” om Jan Erik Jakobsson från Skattlösberg som rymde från familj och barn för att leva i en grotta i Oviksfjällen till sin död 1905. (Jodå, det är samme Christer G från Arvika som bidragit med en mängd släktuppgifter till den här hemsidan)

Förutom dessa artiklar innehåller numret en mängd mycket intressanta berättelser. Skaffa och läs!