I måndags den 14 oktober träffades nyfunne släktingen Thomas Jansson, hans dotter Agnes, Jan Kruse och jag vid Fagerberget i norra Gåsborn för en tur till våra anfäders marker i finnmarken. Jan Kruse är pappa till den fantastiska hemsidan om Filipstads Bergslag som det finns länk till från den här hemsidan. Fram till i måndags hade jag ingen aning om att vi faktiskt är släkt, dubbelsläkt t.o.m! Både Jan och Thomas (liksom dottern naturligtvis) är ättlingar till Kersti Lås/Waller och Jonas Waller varför vi är släkt både på min mors och min fars sida. Kersti Lås/Waller var dotter till Per Persson Lås d.ä. och alltså syster till den Lås-Per som flyttade till Vansbro och Jonas Waller var broder till min mormor Anna Jansdotter.
Vi besökte först Lövåsen och gick samma runda som jag blev guidad vid i våras av Leif Olsson. Vi passerade då grunden efter huset där Per Persson Lås bodde och där Kersti Lås föddes.
Av gruvexperten Jan Kruse fick vi sedan en guidning runt gruvområdet vid Fagerbergsgruvan där Per Persson Lås d.y. arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv innan flytten till Vansbro efter några år som arrendator i Åsarna. Även Jonas Waller arbetade i Fagerbergsgruvan.
Vi besökte också museet i Nordmark, det spännande huset Glittne där Thomas bott i sin barndom samt Nordmarks kyrkogård med det storslagna monumentet efter “Bergsbruksidkaren” Anders Jansson och hans familj.
En på många sätt mycket intressant dag !

Släktsamling vid V Lövåsen.