Förra helgen genomfördes föreningen Finnsams vinterkonferens, denna gång förlagd till Karlskoga. På hemsidan http://www.finnsam.org/ kan du läsa om föreningen och se programmet. Så småningom kommer också en rapport från mötet med alla de intressanta föredragen att publiceras.

På vägen mot sängen på lördagskvällen råkade jag passera två av söndagens föredragshållare, Lars-Olov Herou och Jan-Erik Björk, som satt vid ett bord och förberedde sina föredrag, bl a om tidiga silvergruvor i Hällefors. Jag råkade då se en bok på bordet “Hällefors och Grythytte Bergslag från 1640 till omkring 1700”. Det var en doktorsavhandling vid Göteborgs geografiska institution från 1956 av Ernst Ture Ström. Lars-Olov Herou var snabb att påpeka att författaren var en släkting till en av prenumeranterna på tidskriften Finnmarken Förr och Nu, där han är redaktör. Släktingen hette Rude Ström och bodde i Vansbro och författaren var enligt Lars-Olov Rudes far.

Jag konstaterade omedelbart att det var släkten det handlade om och kollade upp förhållandet. Det visade sig att författaren inte var Rudes far, utan en äldre broder och alltså också en tremänning på Lönn-sidan och dessutom fader till en av mina tidiga inspiratörer i släktforskningen, Elisabeth Håkansson, som också deltog i Släktträffen i Rämmen 2011!

En snabb Googling visade också att Ernst Ture haft många strängar på sin lyra, bl a som konstnär och upphovsman till en kyrkofönstermålning “Skapelsens lovsång” i Orsa missionsförsamlings kyrka till dess renovering 1985. http://orsa-missionskyrka.se/

Hemkommen kollade jag om Ernst Tures avhandling fanns tillgänglig på något antikvariat – och det gjorde den! Så nu ligger ett ex här på bordet framför mig!
Tänk vad litet man vet om sina släktingar!